Mentre algunes grasses són molt saludables i redueixen el risc de patir malalties cardíaques, càncer, al•lèrgies, dermatitis, etc, d’altres augmenten les possibilitats de patir colesterol, obesitat i càncer. En aquest sentit, és important aprendre a distingir entre aquelles grasses que afavoreixen la nostra salut i les que predisposen al nostre organisme a patir algun trastorn. Aquí t’oferim una breu explicació de les que són beneficioses per al nostre organisme.
Els àcids grassos omega 3 posseeixen efectes beneficiosos en el cas de la malaltia inflamatòria intestinal i malaltia de Crohn. L’àcid alfalinolènic (omega 3) es pot trobar a les nous, algunes fruites com la grosella, oli de soja, llavors de lli i carbassa. A partir d’aquest es sintetitzen els EPA i els DHA, que també podem obtenir ingerint peix blau (tonyina, salmó, etc) i algues. Aquest tipus d’àcid gras proporciona elasticitat a les artèries, té un efecte anticoagulant i contribueix a reduir la inflamació.
Als àcids grassos omega 6 se’ls atribueixen propietats antiinflamatòries que ajuden a rebaixar la inflamació i alleujar el dolor de les malalties reumàtiques. També s’utilitzen per a l’artritis, colitis, fibrosis quística, etc. i sobretot per a alleujar els símptomes del síndrome premenstrual. Per altra banda, tenen una funció cardioprotectora degut a que eviten la formació de plaques d’ateroma a les artèries, disminuint el risc d’infart. A partir de l’àcid linoleic (omega 6), que es pot trobar majoritàriament a l’oli d’onagre, es sintetitza l’àcid gammalinolènic, que també té un efecte antiinflamatori.
Els àcids grassos omega 9 posseeixen efectes positius per a la salut. Suposen un gran alleujament en la inflamació relacionada amb el reuma. L’oli d’oliva conté àcid oleic (omega 9), que exerceix una acció beneficiosa als vasos sanguinis reduint la inflamació i el risc de patir malalties cardiovasculars. També podem trobar omega 9 a les olives i als fruits secs com per exemple a les ametlles, a les nous o a les avellanes.
Per: Laura Lorca Lombana (Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica)
Per: Laura Lorca Lombana (Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica)