dimarts, 22 de juny del 2010

Omegues, les grasses saludables

Mentre algunes grasses són molt saludables i redueixen el risc de patir malalties cardíaques, càncer, al•lèrgies, dermatitis, etc, d’altres augmenten les possibilitats de patir colesterol, obesitat i càncer. En aquest sentit, és important aprendre a distingir entre aquelles grasses que afavoreixen la nostra salut i les que predisposen al nostre organisme a patir algun trastorn. Aquí t’oferim una breu explicació de les que són beneficioses per al nostre organisme.


Omega 3
Els àcids grassos omega 3 posseeixen efectes beneficiosos en el cas de la malaltia inflamatòria intestinal i malaltia de Crohn. L’àcid alfalinolènic (omega 3) es pot trobar a les nous, algunes fruites com la grosella, oli de soja, llavors de lli i carbassa. A partir d’aquest es sintetitzen els EPA i els DHA, que també podem obtenir ingerint peix blau (tonyina, salmó, etc) i algues. Aquest tipus d’àcid gras proporciona elasticitat a les artèries, té un efecte anticoagulant i contribueix a reduir la inflamació.


Omega 6
Als àcids grassos omega 6 se’ls atribueixen propietats antiinflamatòries que ajuden a rebaixar la inflamació i alleujar el dolor de les malalties reumàtiques. També s’utilitzen per a l’artritis, colitis, fibrosis quística, etc. i sobretot per a alleujar els símptomes del síndrome premenstrual. Per altra banda, tenen una funció cardioprotectora degut a que eviten la formació de plaques d’ateroma a les artèries, disminuint el risc d’infart. A partir de l’àcid linoleic (omega 6), que es pot trobar majoritàriament a l’oli d’onagre, es sintetitza l’àcid gammalinolènic, que també té un efecte antiinflamatori.


Omega 9
Els àcids grassos omega 9 posseeixen efectes positius per a la salut. Suposen un gran alleujament en la inflamació relacionada amb el reuma. L’oli d’oliva conté àcid oleic (omega 9), que exerceix una acció beneficiosa als vasos sanguinis reduint la inflamació i el risc de patir malalties cardiovasculars. També podem trobar omega 9 a les olives i als fruits secs com per exemple a les ametlles, a les nous o a les avellanes.

Per: Laura Lorca Lombana (Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica)

Dieta depurativa: les claus principals

Ara que per fi ja ha arribat el bon temps és el moment ideal per a eliminar del nostre organisme les toxines que hem anat acumulant al llarg de l’any. Les dietes desintoxicants poden adoptar múltiples formes, però generalment totes es basen en potenciar una serie de factors que afavoreixen la desintoxicació de l’organisme i que eliminen el que la dificulta.

Factors positius:

- Augmentar el consum de fibra (fruites, verdures, llegums, cereals integrals…) per a impedir que les toxines s’adhereixin a les parets de l’intestí gros i, d’aquesta manera, poder eliminar-les més fàcilment. A més, les fruites i verdures, al ser pobres en sodi i molt riques en potassi, tenen un enorme poder diürètic.
- Beure com a mínim 2 litres d’aigua diaris
- Escollir làctics descremats
- Substituir la sal i el sucre per a espècies i mel
- Cuinar els aliments d’una manera senzilla: al vapor, bullit, a la planxa…
- Intentar menjar menys quantitat i realitzar més àpats al llarg del dia per a poder afavorir la digestió.


 
Factors negatius:

- No ingerir estimulants (cafè, refrescs de cola…) ni begudes alcohòliques.
- Evita els aliments rics en greixos, els precuinats i, en general, tots els que continguin additius, conservants i colorants. De fet, si és possible, seria aconsellable que ens alimentéssim d’aliments d’origen biològic.

Per: Laura Lorca Lombana (Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica)

MANDONGUILLES DE TOFU

Ingredients:

½ de Tofu
Pa ratllat
1 pastanaga ratllada
All, julivert picat
1 cullerada de Tamari (salsa de soja)
2 cullerades de sèsam torrat
Farina
Oli

Preparació:
Bullirem la peça de tofu durant uns 5 minuts i després l’esmicolarem. Daurarem l’all, ratllarem la pastanaga, tallarem el julivert i ho barrejarem tot junt amb el pa ratllat i el tamari.


Seguidament, elaborarem les mandonguilles, moldejant-les bé, buscant la consistència desitjada (afegir més farina si és necessari). Arrebossar amb farina les mandonguilles. Fregir-les amb oli d’oliva. Per a escórrer l’excés d’oli, col•locar-les a una safata amb paper de cuina.


Suggeriment: Enlloc del pa ratllat es poden fer amb farina d’ametlla o sèsam.

Bon profit a tothom!!