divendres, 27 d’agost del 2010

Les meravelles de la fibra

Els beneficis saludables de la fibra soluble i insoluble estan molt ben documentats. L'interès actual en la fibra com a component important de la dieta és degut a l'associació epidemiològica de les dietes riques en fibra i una menor incidència de certes malalties cròniques com la patologia cardiovascular i el cancer de colon.



Diversos estudis alimentaris revelen que consumim només una fracció de la fibra que necessitem. Una persona normal consumeix de cinc a dotze grams de fibra diaria, a pesar de que la major part de les autoritats sanitaries n'aconsellen un consum d'entre 20 i 35 grams al dia. Per tal de poder-ne augmentar el consum, es poden fer modificacions senzilles en la dieta com per exemple incloure cereals rics en fibra en l'esmorzar, escollir arròs integral enlloc de l'arròs blanc i prendre dos o tres peces de fruita fresca (amb pell) entre àpats.



Els suplements de fibra poden utilitzar-se en la dieta per a complementar les necessitats diàries (se'n pot destacar sobretot la pectina de la poma, el segó de la civada). S'aconsella prendre'ls amb abundant aigua o altres líquids abans dels àpats.



Però, què és realment la fibra?
La fibra dietètica es defineix com a tota substància alimentaria que els nostres enzims digestius no poden descompondre i utilitzar com a energia. Les fibres es divideixen en dues classes: solubles i insolubles.
- Fibres insolubles (segó de blat, cereals integrals, fruits secs oleginosos i la pell de les fruites i vegetals)
Es caracteritzen per passar a través del tub digestiu sense patir cap canvi i per absorbir grans quantitats d'aigua (fins a 15 vegades el seu pes). Estimulen el tracte digestiu. S'associen amb beneficis gastrointestinals (útils per a alleujar l'estrenyiment i en el tractament de la diverticulosis i ajuden a normalitzar la freqüència de les deposicions). a més, actuen eficaçment com a "agents voluminitzants" contribuint en la formació de femtes grans i voluminoses.



- Fibres solubles (civada, pectina, guar, llegums i vegetals marins)
Es caracteritzen per a ser enganxoses i perque quan es combinen amb l'aigua gormen gels. Regulen els nivells de sucre en sang retardant la seva absorció al torrent sanguini, fet que les fa útils per a persones que pateixen trastorns relacionats amb la glucèmia de la diabetis. Disminueixen els nivells elevats de colesterol en sang al fixar-se i eliminar les sals biliars pel que l'organisme utilitza més colesterol per a la formació de més sals biliars. És un bon quelant de toxines (metalls pesats i alguns carcinògens) en el tracte digestiu.