diumenge, 20 de juny del 2010

Què és la cuina macrobiòtica?

El japonès Oshawa va introduir i adaptar en molts països occidentals el sistema filosòfic del budisme zen, el qual, entre d’altres coses, regula el tipus d’alimentació, amb l’objectiu d’”aconseguir l’equilibri i obtenir una llarga vida”. La dieta aconsellada s’ha anomenat macrobiòtica.



Atribueix als diferents aliments una de les dues forces o principis existents, el Yin i el Yang. El Yin és la força suau, alcalina i femenina. El Yang, la resistència, àcida i masculina. Recomana una proporció òptima de 5 a 1 a favor d’aquesta última. Existeixen deu plans dietètics fonamentals, en els que, progressivament, es van abandonant els dolços, els aliments d’origen animal, les sopes, les fruites i verdures, a la vegada que s’ha d’augmentar la quantitat de cereals sencers. S’ha de limitar el consum d’aigua.



Es permet una moderada quantitat de llegum (llenties i pèsols), verdures, fruits secs greixosos i algun altre aliment. Entre el 70 i 90% del total dels aliments han de ser cereals tot i que, un cop s’ha recuperat l’equilibri, poden afegir-s’hi petites quantitats de formatge i carn, però no tots els deu. S’hi inclouen normes generals com mastegar a poc a poc i bé, ingerir la quantitat necessària d’aliment i beure poc. No es prohibeixen completament les begudes alcohòliques.

Font: Alimentación y Dietoterapia 4.ª Edición  Edit.: McGraw-Hill
Per: Laura Lorca Lombana (Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica)

FLORS DE CARBASSA FARCIDES D’ARRÒS

Temps de preparació: 10 min.

Temps de cocció: 30 min.

Ingredients per a 6 persones:

 - 200g d’arròs
 - 200g de flors de carbassa
 - 800g de carbassons
 - 120g de formatge fumat
 - 1 dent d’all
 - julivert
 - 2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
 - sal
 - pebre

Es cou l’arròs amb aigua salada a la que hi haurem afegit el dent d’all. Es netegen, es despunten els carbassons i es tallen a daus. S’escorre l’arròs una mica abans de que s’acabi de coure, s’elimina l’all i s’amaneix amb oli i una cullerada de julivert picat; s’hi afegeixen els daus de carbassó i hi afegim un punt de sal i pebre. Amb compte, es netegen les flors, s’eliminen els pistils i s’assequen bé. Farcirem amb l’arròs i uns daus de formtage fumat. Es col•loquen a una safata de forn i es couen al forn calent a 180º durant 15 minuts. Es serveixen templats.

Esperem que us agradi.

Bon profit!!


L'espelta, un cereal recuperat de l'oblit

Aquesta llavor és una varietat antiga del blat, avui desconeguda per a la majoria. Va ser la base de l’alimentació humana durant segles i, sense ella, la nostra història hauria sigut molt diferent, però fa quasi un segle va caure en desús.

L’espelta és un blat d’espiga aplanada i gra de color torrat fosc més gran que els del blat comú.

Des que es van començar a cultivar les primeres varietats de blat silvestre, es van anar creuant entre elles per a millorar-ne les collites i així van anar apareixent les altres. A partir d’aquí, van anar arribant una multitud de nous blats, entre ells el T. durum o blat dur, amb el que es fabrica la pasta.

Avui, els principals productors mundials d’espelta són Àustria, Suïssa i Alemanya, tot i que la seva demanda i producció estan creixent a tot arreu per diferents causes.

El gust per als aliments més naturals i menys alterats per l’home és una d’elles; per això en part és normal trobar-la en dietètiques i herbolaris. A més, resisteix millor els climes extrems i l’atac d’insectes, ocells i altres agents agressius, pel que sovint es cultiva de forma ecològica.

Tampoc ha patit canvis genètics durant segles (a diferència dels seus parents més comercials) i sembla que això influeix sobre el seu efecte en l’organisme, ja que produeix menys al•lèrgies i es digereix i assimila millor.

“Més fàcil de tolerar que el blat comú”

GRAN FONT D'ENERGIA SALUDABLE

Nutrients similars. Si bé la majoria d’estudis no troben grans diferències nutricionals entre el blat i l’espelta, els seus afectes varien.


Menys al•lèrgena. Moltes persones que no poden consumir blat sí que poden menjar espelta. El contingut en immunoglobulines G, responsables de les intoleràncies alimentàries, és alt en el blat i baix en l’espelta. Hi ha qui ho atribueix a l’absència de manipulacions genètiques en l’espelta. A més, acostuma a procedir de cultius tradicionals o ecològics.

L’espelta, tan nutritiva o més que el blat comú, proporciona energia de forma gradual, protegeix les artèries i reforça el sistems nerviós.

Hidrats de carboni complexes: L’espelta és molt nutritiva, amb un aport calòric moderat després de ser cuinada. A més, el seu índex glucèmic (la velocitat amb la que s’assimilen els carbohidrats), important per als diabètica, és molt baix, ja que gran part dels seus carbohidrats són complexes. La seva abundant fibra enlenteix encara més el pas dels carbohidrats a la sang.

Fibra protectora: Si es consumeix de manera regular, la fibra de l’espelta ajuda a prevenir l’aterosclerosis i l’obstrucció de les artèries, el que implica un millor control de la pressió sanguínia i el risc cardiovascular. Les dietes riques en cereals integrals i, per tant, en fibra ajuden a prevenir els càlculs biliars i el càncer de mama. Per altre banda, la fibra activa el preistaltisme intestinal, redueix la secreció d¡àcids biliars i augmenta l’acció de l’insulina sobre els triglicèrids.

Vitamina B3: La niacina de l’espelta també ajuda a reduir el colesterol i el nivell de lipoproteïnes, així com a prevenir l’oxidació del colesterol LDL o “dolent”. A més, és essencial per al bon funcionament del sistema nerviós i la producció d’energis.

Magnesi: L’aport de magnesi és significatiu i important com a preventiu de Diabetis Tipus 2. Actúa com a cofactor de més de 300 enzims, alguns relacionats amb el metabolisme de la glucosa i la secreció d’insulina.