Existeix una gran publicitat en relació al tema dels lactis i la idea que són un dels aliments bàsics per a l’alimentació humana ja que són barats i altament nutritius. Tot i així, cada vegada són més els professionals sanitaris com metges i nutricionistes que els desaconsellen o que n’assenyalen les seves desavantatges. Fins hi tot, hem arribat al punt de creure’ns que són essencials per a la vida de l’home sense parar-nos a pensar que existeixen països com Xina, Corea, Japó i d’altres, que no inclouen els lactis en la seva dieta i, no obstant, són civilitzacions pròsperes i amb una esperança de vida llarga.
Què és realment la llet?
És l’aliment dels mamífers durant l’etapa de creixement i evidentment, la llet de cada espècie té una composició diferent pel que fa als seus nutrients. Dit d’una altre manera, la llet de cada espècie animal conté un equilibri de nutrients específics per al seu correcte desenvolupament.
Si comparem la llet de vaca amb la llet humana veurem que té múltiples diferències en la seva composició. Per exemple, la llet de vaca conté moltes més hormones de creixement que la llet humana i és ben lògic ja que el vedell té un pes al néixer d’uns 40 kg i al convertir-se en adult (als dos anys) pot arribar a pesar més de 400kg. En canvi, l’ésser humà no arriba a la maduresa física fins als 21 anys, amb un pes que oscil•la entre els 50 i els 80 kg aproximadament. Aquesta en seria la principal diferència tot i que n’esmentarem algunes més:
- La llet de vaca produeix un ràpid desenvolupament dels ossos i músculs, en canvi la llet humana desenvolupa el sistema nerviós.
- La proteïna de la llet de vaca (caseïna), és molt difícil d’assimilar per al sistema digestiu humà. Per aquest motiu sovint genera problemes ja que el nostre organisme tan sols la pot digerir parcialment, sobrecarregant el fetge i provocant irritació als teixit i a la pell, en un intent del nostre organisme per a eliminar-la.
- La lactalbúmina, principal proteïna de la llet humana, és digerida sense cap tipus de dificultat.
Amb aquesta informació ens venen diferents preguntes a la ment:
- Com pot explicar-se que, des del mateix moment que naixem fins als tres anys, el nostre organisme segrega un enzim capaç d’assimilar la llet materna que, després, desapareix gradualment?
- Si els productes lactis no són realment un aliment favorable per al desenvolupament del nadó, com poden ser-ho per als adults?
- Perquè cap altre mamífer adult consumeix llet?
L’alternativa
En contra del que sovint ens volen fer creure, hi ha molt aliments naturals que ens poden aportar la quantitat necessària de calci per al nostre òptim desenvolupament com per exemple:
- Peix
- Col-i-flor
- Nap
- Enciam
- Fulles verdes (espinacs, col verda, etc)
- Fruits secs
- Llavors de sèsam
- Algues marines (el seu contingut en calci és molt superior al de la llet de vaca)